BSTK embléma

Budapest Skót Tánc Klub

Céljaink

Egyesületünk rövid története

Az egyesület alapítói egymástól eltérő időben és helyen ismerték és szerették meg a skót kultúrát, ezen belül is a skót tánc hagyományos formáját. Ezen szeretetük átadására először spontán módon, majd az ismertség növekedésével egyre gyakrabban és rendszeresebben táncesteket szerveztek. A magyar és a skót nép közötti történelmi és kulturális hasonlóságok segítettek egy, a skót tánc szeretetén alapuló baráti kör összekovácsolódásában.

Ebben az időszakban a kelta hagyományok nem csak a tánc területén hódítottak, hanem a zenei élet is egyre szívesebben nyúlt vissza az ősi zenei motívumokhoz. Bontakozó társaságunkhoz így zenekarok (különösen a MÉZ együttes érdemel említést) is csatlakoztak, akik a későbbi rendezvényeinken már élőben szolgáltatták a talpalávalót. Évekig a Shannon kelta rock együttes, mostanában pedig a Dagda együttes zenél a skót táncházakban.

Próbálkozásaink és a kedvező fogadtatás felkeltették a hivatalos kultúraszervezők figyelmét is, így előbb a Virányosi Közösségi Házban, majd az Angyalföldi ifjúsági Házban állandó otthonra leltünk. A 90-es évek eleje óta egyre intenzívebben részt veszünk a környező országok (Ausztria, Németország, Cseh köztársaság) hasonló csoportjai által szervezett nemzetközi skót tánc találkozókon, de egyénileg és kisebb csoportokban már Skóciába is eljutottunk. Számos barátra tettünk szert nem csak az említett országokból, hiszen a bálok egész Európából, sőt a tengeren túlról is vonzzák az azonos érdeklodésű embereket. 1992 óta társult csoportként és többen magánszemélyként is tagjai vagyunk az RSCDS-nek.

Tudásunk fejlődésével egyre gyakrabban hívnak bennünket különféle bemutatókra, fellépésekre. Vettünk már részt táncház találkozókon, skót érdekeltségű (vagy skót terméket forgalmazó) cégek árubemutatóin, reklámkampányában, közreműködtünk filmforgatáson és ünnepségeken, műsort adtunk vállalatok belső rendezvényein és felléptünk különféle szórakozóhelyeken. Oktatási (pl. szalagavatókra program betanítása) és tiszteletdíjas tevékenységeink hivatalos formában történő végzése érdekében olyan szervezeti formát kellett létrehoznunk, amely hosszútávú céljaink elérését is biztosítja. Igy alakult meg a Budapest Skót Tánc Klub, amely önfenntartó, állami támogatásban nem részesülő nonprofit egyesület. Vállalt küldetésünk teljesítéséhez szívesen vesszük új érdeklődők jelentkezését, csatlakozását, erkölcsi és anyagi támogatását.

Hivatalos dolgok


Ha érdekli egyesületünk célja illetve a skót tánc, kérjük írjon nekünk: