Skót táncház

Damjanich utcai kisegítő iskola - 2006. február 16

Tánctanár: Komlósi Eszter, Szili Mátyás
Szervező: Komlósi Eszter, Szili Mátyás
Táncok:

Matyival 2 kis táncházat tartottunk: egyet a felsősöknek, egyet az alsósoknak. A technikai nehézségek ellenére - úgy vélem, és a visszajelzések is ezt sejdítik - mindkettő jól sikerült.

A felsősök táncháza az ebédlőben volt, ahol egy stúdiós profi cuccal dolgozott, itt a problémát némely kicsúszott csatlakozások okozták, de erről később. Az első táncot - a választék hosszas tanulmányozása után (túl nehéznek éreztem mind) - én állítottam össze.

Tanulótánc - R 32
1-8 karika balra, jobbra
9-16 be 8 számolásra, és ki 8 számolásra (séta)
17-24 forgás jobb, majd bal kézzel
25-32 lánynak partnerkerülés, fiúnak partnerkerülés

Ebbe a táncba szinte még mindenki beállt, és meglepő gyorsasággal és ügyességgel tanulták meg (a gyerekek még jobban, mint a tanár nénik), és azt hiszem élvezték eltáncolni. Na, a csúcson kellett volna abbahagyni. Egy kicsit elbíztuk magunkat, és a Canadian Barn Dance-t kezdtük tanítani (persze a polka helyett forgással), erre már csak azok álltak be, akik tényleg lelkesek voltak. Tanulságként leírhatom, hogy nem azzal kell kezdeni, hogy melyik lábbal indulunk, mert ezt később is ráér mindenki megtanulni. Így viszont erre koncentráltak. Ennek ellenére azért többé kevésbé ment a tánc, csakhogy a zene cselesen kihagyott időnként egy-két ütemet, és a technikus csak sokára jött rá a problémára. De azért a végén még egyszer eltáncoltuk.

Aztán jött az alsó tagozat. Ide ezt a táncot terveztem:
Tanulótánc - R 16 (ld. R 32 1-16 :-)

Ez a tornateremben volt, rengeteg kicsi volt, legalább 60, és - az előzetes ígéret ellenére, hogy sok felnőtt lesz - kb. 10 tanár néni. De nem ez volt a gond, hanem a nagy hodályban egy pici CD játszó próbálkozott a lehetetlennel. Először mi se hallottuk, és elveszett a ritmus, le kellett állni, a tanár nénik azt mondták, hogy inkább mutassunk be valamit. De a gyerekek hangos igennel válaszoltak arra, hogy megpróbáljuk-e csendben másodszor, így megpróbáltuk. Most se annyira hallatszott a zene, de a gyerekek olyan boldogok voltak, csinálták (igaz egyszerre sok irányba indult a karika), és nevettek, ez igen jó érzés volt. Aztán a bemutattuk a Canadian Barn Dance-t.

Annak ellenére, hogy megmondtam, hogy ezt ingyen és bérmentve csinálja a klub, kaptunk egy nagy ajándékcsomagot. A tartalmával megismerkedhetett, aki a közgyűlésen ott volt. Hát ennyi.

Eszter

[Saját táncházaink]   Vissza a BSTK honlapra