Skót tánctanítás / Gördülő

Gördülő tánccsoport, Lakitelek Népfőiskola, 2009.VI.23

Tánctanár: Komlósi Eszter, Gräff Zoltán
Szervező: Gräff Zoltán
Táncok:

Előzmény: Pár évvel ezelőtt egy balatonboglári borfesztiválon láttam először a Gördülő tánccsoportot. Már akkor eszembe jutott, hogy kellene nekik egyszer skótot is táncolniuk. Aztán az egyik nemzetközi skót bálunk alkalmából eszembe jutottak, hogy lehetnének ők a meglepetés. Akik a bál szünetében szórakoztatják a résztvevőket. Ez meg is valósult, ekkor ismerkedtünk meg személyesen. Nagyon aranyosak, vezetőjük (Rita) fantasztikus. Energikus, kedves, életvidám nő. Egyből megbeszéltük, hogy megtanítok nekik egyszer egy skót táncot.

Ennek most szerdán (2009.06.24) jött el az ideje. Lakitelken van egy hétig tánc táboruk, oda mentünk le ketten, hogy pár figurát, és ezekből egy táncot megtanitsunk. Szerintem sikerrel :-)

11-re értünk le Lakitelekre. Olyan komolyan vették, hogy itten skót tánc tanulás lesz, hogy a terem végében közben már varrták a fellepő ruhákat. Ekkor még egyetlen skót tánc figurát sem tudtak! Az kicsit meglepett minket, hogy az épp most megtanulandó tánccal szombaton (2009.06.27,Lakitelek) ők már fel is lépnek, de hát miért is ne? Igy kell ezt csinálni :-)

Megtanítottuk először a figurákat:
- üdvözlő lépés helyett: jobbra fordul, vissza, balra fordul, vissza
- bal és jobbkezes csere, és forgás
- 4 emberes bal és jobb kupola
- petronella
- ladie's chain
Hozzáértők azért láthatják, hogy nem csak egyszerű figurák vannak köztük... Volt, amitől először kicsit meg is rettentek (pl. petronella, ladie's chain), de aztán megtetszett nekik :-)

Mivel két keréken kicsit lassabban lehet jönni-menni-fordulni, mint két lábon, ezért ők kétszer annyi ütemre táncolnak, mint mi.

Ebédszünetben irtam egy táncot a megtanított figurákból. A 'Rolling Dancers' nevet kapta. Délután jött ennek a megtanitása. Meg kellett még tanítani a lecsúszást, 3 emberes kupolát, a kupolák között első párnak helycserét.

Vacsoráig (6 óra) nagyjából összeállt a tánc, ami azért nagyon nem semmi! Tekintve a figurák bonyolultságát, és hogy 7 órával azelőtt kezdtek csak skót táncolni! Vacsora után aztán még egy óra gyakorlás után a legutolsó alkalommal már egészen jó volt. De tényleg... Szóval nagyon ügyesek voltak.


'Utózmány': Legközelebb ismét balatonbogláron találkoztam velük, ismét borfesztivál, és ismét felléptek. Bemutatták a skót táncomat is :-)
Erről a fellépésről csináltam pár fotót. Meg egy videót, ami itt helyben is megnézhető:


A tánc a következő:

Rolling Dancers J32
 1- 4 1. pár lecsúszik egy helyet, bemegy középre, jobb kupolához készül;
      közben 2. pár fellép.
 5- 8 1.lány+2.pár és 1.fiú+3.pár jobb kezes kupola, végén 1. pár helycsere
 9-12 1-lány+3.pár és 1.fiú+2.pár bal kezes kupola, kupola végén 1.pár
      egyenesen kimegy az ellenkező oldalra 2. helyre, és ott jobb kéz felé
      visszafordul.
13-16 két üdvőzlés
17-24 1.pár+2pár ladie's chain
25-32 1.pár petronella, ezzel visszakerül a saját oldalára
Zotyó

Vissza a BSTK honlapra