Brit napok megnyitója

Pécs, 2000. november. 6.

Helyszín: Csokonai múzeum
Fellépő: Gräff Zoltán, Kerner Judit, Láng Szilvia, Szabó Gábor, Szemerédi Ferenc, Teke Ilona, Turi Gábor, Turós Éva
Szervező: Turós Éva
Tánctanár: Turi Gábor
Táncok: Trip to Bavaria + Inverness Reel, Schiehallion, Aird of Coigach

Elég sebtében kellett összeszedni a fellépő társaságot, de azért sikerült. Próbára sem sikerült más időpontot kijelölni, mint a csütörtöki klub-nak a második felét. Ott találtuk ki, mit is kellene táncolni, és annyi idő volt, hogy egyszer mindet végigjárjuk, és egyszer eltáncoljuk. Akkor még azt hittük, Pécsen is elpróbáljuk majd az egészet ...

Péntek délután 3-kor (másik kocsi fél négykor) indultunk. A hatos úton (hetesen). Nem volt túl nagy a forgalom, ezért egészen pontosan 6 órara (3/4 7-re) értünk oda a Csokonai múzeumhoz. Az öltözőnk a kiállítás egyik szobájában volt. Ilyen helyen még sosem öltöztünk, igaz, üvegajtós öltözönk sem volt még eddig.

Átöltözés után nekiálltunk próbálni, mert már sürgetett az idő. Ha a megbeszélt időben léptünk volna fel, épp lett volna elég időnk, hogy végigjárjuk az egészet. De hamarabb szóltak, hogy menjünk. Így csak az első táncra, és a Schiehallionnak a felére jutott időnk.

A megnyitó beszéde előtt a nagykövet (a britteké, de a skótoké is) udvariasan odajött hozzánk egy kicsit csevegni. Egészen jól beszél magyarul. Igazi úriember, ami abból is látszik, hogy csak pár perces megnyitó beszédet tartott.

Utána mi következtünk. A próbák mennyiségéhez képest elég jól táncoltunk. Voltak ugyan kisebb megingások, persze ennek ellenére sikerünk volt.

Fellépés után szültak nakünk, hogy vegyünk részt mi is a vacsorán. Állófogadás volt, az ilyenkor szokásos választékkal (gyümölcsök, húsok, saláták). Külön színfolt volt a brit zászlós torta. Ez igen nagy méretű, és mint később kiderült, igen finom is volt. A torta fő fogyasztója természetesen Szemi volt.

Kilenc óra után érett meg a helyzet arra, hogy táncot tanítsunk az egybegyűlteknek. Nem túl sokan akarták aktivizálni magukat, de akik igen, azokkal elég jó hangulatban történt a dolog. Egy körtánc, skót keringő, és egy újabb körtánc került sorra.

10 óra előtt pár perccel indultak Gáborék hazafelé, mi pár perc múlva követtük őket. Éjfélkor már Pesten is voltunk, Gáborék - mint megtudtam - jó fél órával később.

Vissza a BSTK honlapra